Faalangst

gevoelens van faalangst

Een teveel aan stress is niet goed, maar een tekort ook niet. Welke ouder is niet blij dat zijn kind een beetje angstig is voor het verkeer en daarom goed uitkijkt? Hetzelfde geldt voor angst op school.

Een kind dat een beetje angstig is voor de (cito) toets voelt spanning. Deze spanning maakt het mogelijk om geconcentreerd aan het werk te gaan op de taak waar hij/zij bang voor is. Het kind kan daardoor beter presteren.

Weg met citostress

Bang om te mislukken

Angst die niet op de taak gericht is

Bang om te mislukken
Problemen komen pas als de angst niet op de taak zelf is gericht, maar op de mogelijkheid te zullen falen. Bijvoorbeeld:

‘”Het zal mij vast niet lukken…”
“Het moet nu absoluut goed gaan, want anders kan ik niet naar de school van mijn keuze.”

We spreken van faalangst als de angst niet zozeer slaat op wat je nu moet doen, maar op de kans of de zekerheid dat het gaat mislukken.

Spanning positief omzetten

Helpende gedachtes stimuleren

Het reduceren van gevoelens van faalangst en stress
Via oefeningen worden in de training negatieve gevoelens en gedachten omgezet in helpende en vervangende gedachten. De symptomen van een teveel aan stress verminderen via ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Het kind leert omgaan met spanning en deze om te zetten in een positieve stimulator.

Ankers
Ook leert het kind gebruik te maken van ankers. Een anker is een voorwerp waar het positieve gevoelens van krijgt. Door dit positieve gevoel op moeilijke momenten op te roepen vermindert angst.

We zijn heel tevreden, nee zelfs erg blij dat Kim de cursus heeft gedaan. Ze voelde zich goed voorbereid op de aanpak van de vraagstukken. Ze wist wat ze moest doen wanneer ze een vraag niet meteen kon beantwoorden. Hoe ze haar eigen stress kon herkennen en weer veranderen. Wat ze kon verwachten van het geheel. Kim heeft de adviezen van de training goed opgepakt (ze ging megavroeg naar bed, de hele week, uit zichzelf!).

Petra, Hoofddorp